Zászló nyomtatás

Reklámzászlók

A marketingzászlókon általában különféle textil anyagokból készült hirdetési felületeket értünk, amelyeket többféle rúdra és keretre is felhelyezhetünk. A legújabb változata az ún. strandzászló, amely íves zászlórúdra kerül felszerelésre, így nem pöndörödik össze, erős szélben is jól látható. A zászlófüzérek alkalmazását talán a kézműves lakásdekor térnyerése hozta újra a divatba.

A zászlók reklámértékét nagyrészt annak tulajdonítják, hogy a mozgó tárgy magára vonja az ember figyelmét, hiszen ösztöneinkbe van beleépítve, a környezetei mozgások figyelése. A környezetet széppé, színessé és érdekessé teszik, ugyanakkor könnyen, különösebb elővigyázatosság nélkül és kis helyen szállítható, pár mozdulattal elhelyezhető a rendeltetési helyén.

A reklámzászlók általában  hurkolt poliészterből készülnek, ennek esése szép, anyaga könnyű, kellemes látványt nyújt, ahogy a szél lengeti-lobogtatja. A műszálas anyag könnyen tisztítható, mosás után hamar szárad, esőben sem nehezül el, ugyanakkor ellenáll az időjárás nyújtotta igénybevételnek. Sok esetben a napfényállóság, UV-állóság sem elhanyagolható szempont, hiszen nyáron, az erős napsugárzás igen rövid idő alatt kifakíthatja az anyagot.

zászló nyomtatás

Milyen problémák adódhatnak a reklámzászló gyártásánál?

Korábban ún. melegtranszfer eljárással nyomták meg a textíliák felületét, amely két lépésből állt. Első körben papírra kellett nyomtatni a képet, majd onnan transzferálni a textil felületre, végül a felületen rögzíteni a nyomdafestéket. Ez az eljárás helyigényes, jól képzett szakembereket és drága munkagépeket kíván. Ha ezeket biztosítjuk, még mindig igen magas a gyártás kockázata, a színek és ábrák elcsúszhatnak egymáshoz képest, a nyomtatás esetleg nem sikerül a megfelelő minőségben, vagy a rögzítés során csúszhat hiba a folyamatba és hamar kopik, sérül a végeredmény.

Egyéb textilnyomtatási eljárásoknál sokszor előkezelik, illetve a nyomtatás után hőkezelik, esetleg bevonattal látják el a felületet, a teltebb színek elérése vagy a tartósság érdekében.

Az általunk használt textilnyomtató gép – amely ezen a feladaton kívül még számos ellátására képes – direkt diszperziós módszerrel dolgozik. Közvetlenül a textilre nyomtatva, egy lépésben készül a munka, felére csökkentve a termelési időt, adott darabszám esetén és elejét véve az elcsúszás miatti selejttermelés esélyének. A legtöbb esetben nincs szükség sem előkezelésre – kivétel pl. a pigment tinta alkalmazása esetén – sem bevonatra vagy hőkezelésre, hiszen enélkül is élénkek a színek és tartós a nyomat.

A munkafolyamat kockázatát tovább csökkenti a gép kiváló és precíz textilbefogó rendszere, amely még a nagyon finom anyagokat (pl. sifon) is tökéletesen kezeli, továbbítja. A poliészter zászlók gyártására kifejezetten kiváló ez a műszer, hiszen a gyors tintabeszívódásnak köszönhetően a végeredményen szinte lehetetlen megállapítani, hogy az anyag melyik oldalára készült a nyomtatás.

A nagyon vékony anyagokon túl hálók nyomtatására is lehetőség van, erre az esetre a gépet tintafelfogóval látták el. A tintatartályok menet közben is utántölthetőek, így nem fordulhat elő, hogy a kifogyás miatt keletkezik selejt.


Technikai feltételek és lehetőségek

Ami a méreteket illeti, a gépünk nem szab szűk határokat: a maximális nyomtatási szélesség 2641 mm, a befogadott anyagvastagság 1 mm. A maximális felbontás 720 dpi, amely szép, részletes képet eredményez, amihez hozzájárul a 6 szín alkalmazása, amelyre a gép képes.

A gépben többféle tinta alkalmazható, ezek kiválasztásában munkatársaink készséggel segítenek. Függ a grafikai részletgazdagságától, színeitől, a zászló alapanyagától, bővebben:

Diszperziós tintával poliészter vagy pamut-keverék alapanyagra érdemes nyomni, előkezelést nem igényel. Szublimációs tintával poliészter anyagon és transzfer papíron mutat szépen a nyomtatás, szintén előkezelés nélkül. Pigment tintával a legszélesebb a nyomtatható felületek köre: pamut, vászon, selyem, gyapjú, ami a természetes anyagokat illeti és poliészter, nejlon, akril, ami a műszálakat. Keverék anyagok is szóba jöhetnek. Előkezelésre szükség lehet. Savas tintával selyem, gyapjú és nejlon anyagokat tudunk megnyomni, előkezelés után. Reaktív tintával szintén a természetes szálú textíliák nyomtathatóak, előzetes felületkezelés után: pamut, vászon, selyem, gyapjú.

Melyek a leggyakrabban rendelt
termékek egy digitális nyomdában?

 

 

Tanulmány letöltése
Kapcsolat

Digitalprint & Expo Kft.

Cím: 1139 Budapest, Fáy utca 8.

Azonnali elérhetőségeink

Központi ügyfélszolgálat:
Telefon: +36 1 237 0986
Mobil: +36 30 961 9645
E-mail: digitalprint@digitalprint.hu