Kasírozás

 egy olyan alapvető nyomdai művelet, amelynek során a nyomatot - amely lehet vinyl, poszter, papír vagy fotó - egy könnyű, de merev habkartonra, papírkartonra vagy habosított PVC táblára ragasztunk fel.

Eredeti jelentése: elfedni, eltakarni

kasírozás

Nézzük, hogy néz ki a kasírozás az általános gyakorlatban 

A rétegelő eljárás során legalább két vagy annál több anyagpályát adhéziós kötéssel egyesítenek. Nedves kasírozás esetén vizes alapú ragasztóanyagot, száraz kasírozás esetén szerves oldószeres ragasztóanyagot, viaszkasírozásnál melegömledéket (hot-melt) alkalmaznak.

Magyarul: amikor a képet, csomagolópapírt vagy egyéb papírt ráragasztjuk, felapplikáljuk a hordozóra, egy másik felületre. De kasírozással készülnek a papírmasé edények, és szerintem annak minősül a decoupage technika is. A ragasztó a használt anyagtól függően, lehet egyszerű tapétaragasztó, decoupage lakk, speciális, többkomponensű ragasztó, vagy akár saját kézzel főzött-kevert anyag is.

kasírozás a Digitalprintnél

A nyomdaiparban a papír felületére felvitt plusz réteg, amely valamilyen szempontból eltérő tulajdonságú a hordozóanyagtól. A felvitt réteg általában valamilyen műanyag-származék, vagy alumínium. Fontos, hogy a hordozó papírréteg jól simított, szennyeződés és hibamentes legyen, mert e nélkül nem lehet fényes egyenletes felületet létrehozni.

 

Különleges kinézet

A kasírozott nyomatokon olyan nyomtatási és felületkezelési eljárásokat tudunk alkalmazni, mint például az UV nyomtatás, metalizált fólia, cold foil. Ezekkel az eljárásokkal elérhető, hogy masszív és elegáns, szemet gyönyörködtető megjelenésű csomagolást kapjon a termék.

 

Masszív, de nem robusztus

Sok esetben nem kifejezetten az a cél, hogy védjük a terméket, hanem hogy biztos tartást adjunk neki. Legyen egy kellemes fogása, jó legyen kézben tartani – ezért változó méretű és vastagságú anyagokat használunk a kasírozás során.

Ez már nem csak a kasírozásról szól
Kasírozógépünk segítségével változatos alapanyagokat tudunk összekasírozni: zárt vagy nyitott íveket, kötészeti lemezt, de akár két kartont is, attól függően, hogy a megrendelő mely érzékekre szeretne hatni a megjelenéssel. Nyitott hullámmal vagy egy sima felülettel kellemes tapintású lesz a csomagolás, amellett vizuális élményt is nyújt.

 

Mert van, amikor a méret a lényeg

Változatos méretekben tudunk kasírozni, így igény esetén elő tudunk állítani kis- és nagyméretű vagy változatos méretű felületeket is.

A Digitalprint-nél van lehetőség direkt nyomtatásra is, de emellett természetesen a kasírozott, esetleg pluszban lamináló réteggel ellátott fotó minőségű nyomat, minden igényt kielégít. A lamináló réteg, amely a nyomat karcállóságát is biztosítja, lehet matt vagy fényes.  Kérésre a kasírozott képet akasztóval is ellátjuk, így ügyfelünknek már nincs is más dolga, mint kitenni az így elkészült képet otthonában, vagy az irodában. Egy kasírozott és laminált kép mindenki számára remek ajándékötlet is lehet.

Melyek a leggyakrabban rendelt
termékek egy digitális nyomdában?

 

 

Tanulmány letöltése
Kapcsolat

Digitalprint & Expo Kft.

Cím: 1139 Budapest, Fáy utca 8.

Azonnali elérhetőségeink

Központi ügyfélszolgálat:
Telefon: +36 1 237 0986
Mobil: +36 30 961 9645
E-mail: digitalprint@digitalprint.hu