Mit jelent a felbontás kifejezés, minek mekkora a felbontása?

A pixelgrafikus képeknél képpontnak (másnéven pixelnek) nevezzük a pontokat a képen. A képpontok a digitális képfeldolgozásban a legkisebb egységei, elemei egy digitális képnek, egyben ezek a legkisebb megcímezhető elemek is, azaz egy kép a különböző színű képpontok, pixelek összességéből áll össze. Egyszerűen megfogalmazva minél több képpontból, pixelből tevődik össze egy kép, annál jobb a képnek vagy a képet megjelenítő eszköznek a felbontása. A felbontás tehát a pixelek számát hivatott jelölni, amelyet vagy megapixelben adnak meg (például 0,5 megapixel), vagy konkrétan a széllességben és magasságban elhelyezkedő pixelek szorzataként (például.: 800 x 600 pixel), esetleg csak a kép magasságán elhelyezkedő pixelek számát adják meg (például 1080p – 1080 pixel). A hangzatos, manapság divatos kifejezések, mint a HD ready (minimum 720p – 720 pixel a kép magasságában), a HD vagy full HD (minimum 1080p – 1080 pixel a kép magasságában) vagy a 4k (minimum 3840 x 2160 pixel) is minimális felbontásokra utalnak, így minden 4k tv egyben full hd és hd ready is.

felbontás

Felbontás a gyakorlatban

Digitális nyomdánkban minél jobb a forráskép minősége, minél nagyobb a felbontása, annál szebb, részletgazdagabb képet tudunk kinyomtatni, annál nagyobb méretben is jól néz ki a kép, nem elmosódott, nem látszódnak a pixelek, pixelnégyzetek (az ilyen képre mondják azt, hogy pixelesek).

A mai, modernnek számító televízók felbontása minimum hd, de a 4k is teljesen elterjedt már, sőt, a 8k tv-k is a piacon vannak, ahol a horizontális felbontás megközelíti a 8000 pixelt.

Az orvosi eszközöknél is számít a kép minősége, a jó minőségű vip ultrahang felvételek felbontása például egyre nagyobb a technológiai fejlődéssel. Az ultrahang eszközöknél a képalkotás, így a képminőség és a felbontás is több tényezőtől függ, például a reflexiótól, az elnyelődétől, a szóródástól és az interferenciától is, valamint a megjelenítő eszköz maximális felbontásától természetesen. A mai vip ultrahang eszközök legtöbbször automatikusan állítják a szélessávú frekvenciát, és a lehetséges legmagasabb frekvenciával a legjobb minőségű képet hozzák létre.

Melyek a leggyakrabban rendelt
termékek egy digitális nyomdában?

 

 

Tanulmány letöltése
Kapcsolat

Digitalprint & Expo Kft.

Cím: 1139 Budapest, Fáy utca 8.

Azonnali elérhetőségeink

Központi ügyfélszolgálat:
Telefon: +36 1 237 0986
Mobil: +36 30 961 9645
E-mail: digitalprint@digitalprint.hu