Milyen alapfogalmakkal találkozunk a digitális nyomdai előállítás során?

Felbontás

színskála

Ez a nagyon is fontos fogalom – a felbontás – akkor lényeges leginkább, amikor egy grafikai anyagból nyomatot szeretnének készíteni. Kétféle megközelítés létezik: DPI (dot per inch = egy hüvelykre jutó pontok száma), illetve PPI (pixel per inch = egy hüvelykre jutó képpontok száma) a neve. Digitális nyomdában inkább a DPI fogalmával találkozunk, ezt használjuk. A lényeg, mindkettő azt mutatja meg, hogy egy hüvelyknyi szakaszon hány képpontot találunk.

Természetesen minél nagyobb ez az érték, annál finomabb átmenetek és részletek lesznek a kinyomtatott a nyomatokon. A nyomdai használat esetén 300-600 DPI az elvárt képminőség.

 

Ez egy közelről szemlélve is rendkívül jó minőségű képet eredményez, természetesen függően a nyomtatásra felhasznált gép képességeitől, a felhasznált tinta minőségétől is.

Kifutó

Amennyiben dokumentumot készítünk elő nyomtatásra, elengedhetetlen néhány jel, amelyek segítségével a nyomtató meghatározza a papír körülvágását, ofszet technológiánál igazítja a színbontó filmeket a próbanyomathoz, méri a filmet a megfelelő kalibráláshoz és pontsűrűséghez, felbontáshoz. Ezekkel az oldaljelölési beállításokkal az oldalhatárok bővülnek, a rátöltéssel nagyobb lesz az egész készülő nyomat. A nyomtatási jelek, az úgynevezett kifutók azok a szöveg- vagy objektumrészek, amelyek a nyomtatási oldalhatáron túlnyúlnak és a körbevágási pontatlanságok kiegyenlítik.

nyomtatási jelek

Digitális nyomtatásban nem feltétlenül van szükség kifutóra, amennyiben szükséges a nyomtatást végző jelezni fogja.

Többféle kifutót különböztetünk meg: Vékony, esetleg szaggatott segédvonalakat jelenít meg a definiált oldalméreten kívül nyomtatandó többletterületet.

nyomtatási jel - kifutó

Passzerjelek

Kis célpontokat ad meg az oldalon kívül egy színes dokumentumkülönböző színbontásainak igazításához.

Színellenőrző csíkok

Színes négyzeteket adnak meg, amelyek a CMYK modell festékeit és a szürke árnyalatait jelenítik meg. A nyomatok elkészítéséhez ezeket a jeleket használják a festék denzitásának beállításához a nyomógépen.

Melyek a leggyakrabban rendelt
termékek egy digitális nyomdában?

 

 

Tanulmány letöltése
Kapcsolat

Digitalprint & Expo Kft.

Cím: 1139 Budapest, Fáy utca 8.

Azonnali elérhetőségeink

Központi ügyfélszolgálat:
Telefon: +36 1 237 0986
Mobil: +36 30 961 9645
E-mail: digitalprint@digitalprint.hu