CMYK és RGB közötti különbség: azaz miért nem azt a színt látom a monitoron, mint a kinyomtatott terméken?

A nyomtatással foglalkozó szervezetek egyetlen eszköze sem képes leképezni az emberi szem számára látható színek teljes tartományát. A különböző eszközök mindegyike egy adott színtéren belül működik, amelynek csak bizonyos színtartományát tudja kinyomtatni.

színterek

Minden színtérnek meghatározott színtartománya van – az előállítható színek tartománya. Egyes színterek több vörös, de kevesebb kék árnyalat visszaadására képesek, míg mások szélesebb spektrumát képesek előállítani a kéknek, de kevesebb vöröset.

Az internetes színmegjelenés alapja az RGB színtér. A monitorokon és a kijelzőkön látható kép három, szorosan egymás mellé helyezett világító „lámpa” együttes fénye adja a színt. A lámpák fénye összeadódik, a Red, Green, Blue (Piros Zöld Kék) színekből összeáll a kívánt szín.

A nyomdai grafikákhoz általánosan a CMYK színtér használatos. Itt a kép a szorosan egymás mellé tett festékpöttyökről visszaverődő fény színéből áll össze. A megjelenő szín a Cyan Magenta Yellow (Világoskék Bíbor Sárga) színek fedésének a következménye, a színek kivonódnak egymásból és mivel e három szín összességében nem adja ki a teljesen feketét, hozzáadódik a Key (Kulcsszín) a fekete.A CMYK színkódolásnál azt kell megadni, hogy az adott szín milyen mértékben tartalmazza az összetevő színeket.

színtartományok

 

A különféle eszközök és dokumentumok színtartománya

A. Lab színtér B. Dokumentumok (munkatér) C. Eszközök 

Melyek a leggyakrabban rendelt
termékek egy digitális nyomdában?

 

 

Tanulmány letöltése
Kapcsolat

Digitalprint & Expo Kft.

Cím: 1139 Budapest, Fáy utca 8.

Azonnali elérhetőségeink

Központi ügyfélszolgálat:
Telefon: +36 1 237 0986
Mobil: +36 30 961 9645
E-mail: digitalprint@digitalprint.hu